Kända shoppinggator
De flesta storstäder med självaktning har shoppinggator där affärer med olika utbud samsas med varandra. Shoppinggatorna kan också kallas för paradgator och har blivit känt både för gemene man och turisten som området dit man ska gå för affärer. Ibland kan det vara inriktat på en viss typ av befolkningen eller på en viss typ av varor som mode, barn eller elektronik.

New York

En storstad som New York har inte bara en shoppinggata utan snarare områden som lockar shoppingsugna människor. Om du vill handla, eller bara titta, på de mer lyxiga butikerna så bör du besöka Fifth Avenue. På denna aveny som dessutom korsas av flera gator, finner du de dyraste adresserna på Manhattan och butiker som Saks, Tiffany’s, Gucci, Prada och Louis Vuitton. Är du istället mer intresserad av lägre priser, bör du ta dig till Canal Street. Då står du nämligen på den största marknadsgatan i staden! Om du går längs med Ninth Avenue finner du loppmarknaden som är berömd och ligger i Hells Kitchen.

Europa

Givetvis finns det många spännande shoppinggator även i Europa! I London till exempel, finner du Portobello Road där du kan fynda vintage. Köpenhamn har istället sin gata Ströget. I Barcelona finner du den stora shoppinggatan Portal de l’Ángel där butiker samsas med varuhus och är en stadens mest besökt gator. I staden finns det mer än fem kilometer långa shoppinggator.

I Berlin återfinns gatorna Kurfürstendamm och den närliggande gatan Tauenzienstraße där H&M, Zara och outletbutiker med märken som Chanel och Hermés. I Paris är de stora shoppinggatorna belägna på Champs Elysees, Rue de Sevres, Avenue Montaigne samt Rue Saint Honore. Det finns även Rue St-Antoine och Rue de Rivoli som är motsvarigheten till Drottninggatan i Stockholm där H&M och Mango samsas med Zara och Pimkie.